La un pas de obligația de reparare a Echipamentelor Electrice și Electronice

24.04.2024 | 0 comentarii

sursa foto Pixabay

Potrivit Comisiei Europene, eliminarea prematură a bunurilor de consum produce 261 de milioane de tone de emisii echivalente cu CO2, consumă 30 de milioane de tone de resurse și generează 35 de milioane de tone de deșeuri în UE în fiecare an. De asemenea, consumatorii pierd anual aproximativ 12 miliarde de euro prin înlocuirea bunurilor în loc să le repare. În plus, se preconizează că noile norme vor aduce 4,8 miliarde de euro în creștere și investiții în UE. Directiva vine în completarea altor norme noi ale UE privind proiectarea ecologică și responsabilizarea consumatorilor pentru tranziția ecologică.

Noile norme vizează:

  • Producătorul trebuie să repare un produs la un preț rezonabil și într-un termen rezonabil după perioada de garanție legală
  • Accesul consumatorilor la piese de schimb, instrumente și informații privind reparațiile și stimulente pentru a opta pentru reparații, cum ar fi vouchere de reparații și fonduri
  • Platformele online îi vor ajuta pe consumatori să găsească servicii de reparații locale și magazine care vând produse recondiționate

Noile norme garantează că producătorii oferă servicii de reparații la timp și la prețuri avantajoase și informează consumatorii cu privire la drepturile lor la reparații. Bunurile reparate în cadrul garanției vor beneficia de o prelungire suplimentară de un an a garanției legale, ceea ce îi va stimula și mai mult pe consumatori să aleagă repararea în locul înlocuirii.

După expirarea garanției legale, producătorul este în continuare obligat să repare produsele de uz casnic obișnuite, care pot fi reparate din punct de vedere tehnic în conformitate cu legislația UE, cum ar fi mașinile de spălat, aspiratoarele și chiar smartphone-urile. Lista categoriilor de produse poate fi extinsă în timp. De asemenea, consumatorii pot împrumuta un dispozitiv în timp ce al lor este reparat sau, dacă acesta nu poate fi reparat, pot opta pentru o unitate recondiționată ca alternativă.

Un formular european de informare poate fi oferit consumatorilor pentru a-i ajuta să evalueze și să compare serviciile de reparații (detaliind natura defectului, prețul și durata reparației). Pentru a facilita procesul de reparare, va fi creată o platformă online europeană cu secțiuni naționale pentru a ajuta consumatorii să găsească cu ușurință atelierele de reparații locale, vânzătorii de bunuri recondiționate, cumpărătorii de articole defecte sau inițiativele de reparații conduse de comunități, cum ar fi cafenelele de reparații.


Normele vizează consolidarea pieței de reparații din UE și reducerea costurilor de reparații pentru consumatori. Producătorii vor trebui să furnizeze piese de schimb și unelte la un preț rezonabil și nu vor avea voie să utilizeze clauze contractuale, tehnici hardware sau software care să împiedice reparațiile. În special, aceștia nu pot împiedica utilizarea de către reparatorii independenți a pieselor de schimb la mâna a doua sau imprimate 3D și nici nu pot refuza să repare un produs doar din motive economice sau pentru că acesta a fost reparat anterior de altcineva.

Pentru a face reparațiile mai accesibile, fiecare stat membru va trebui să pună în aplicare cel puțin o măsură de promovare a reparațiilor, cum ar fi vouchere și fonduri pentru reparații, campanii de informare, cursuri de reparații sau sprijin pentru spații de reparații conduse de comunități.

Raportorul René Repasi (S&D, DE) a menționat: “Dreptul consumatorilor de a repara produsele va deveni acum o realitate. Va fi mai ușor și mai ieftin să se repare în loc să se cumpere articole noi și scumpe. Aceasta este o realizare semnificativă pentru Parlament și pentru angajamentul său de a împuternici consumatorii în lupta împotriva schimbărilor climatice. Noua legislație extinde garanțiile legale cu 12 luni atunci când se optează pentru reparații, oferă un acces mai bun la piese de schimb și asigură o reparație mai ușoară, mai ieftină și mai rapidă.”

Odată ce directiva va fi aprobată în mod oficial de Consiliu și publicată în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a o transpune în legislația națională.

Informațiile oficiale:

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240419IPR20590/right-to-repair-making-repair-easier-and-more-appealing-to-consumers