Studiu UE: Aproape jumătate din DEEE-urile debarasate în Europa nu sunt colectate și reciclate în mod corespunzător

06.02.2023 | 0 comentarii

Sursa foto Coaliția PRO DEEE

La sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană făcea referire într-un articol la un nou studiu european care concluziona faptul că aproape jumătate din deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) debarasate în Europa nu sunt colectate și reciclate în mod corespunzător. În plus, aceste date nu pot fi raportate de către statele membre în conformitate cu Directiva DEEE.

În general, se știu puține lucruri despre fluxul de DEEE neraportate în societate – de exemplu, dacă acestea sunt reciclate, aruncate sau exportate. O mare parte din DEEE trece neobservată, deoarece consumatorii le aruncă deseori la gunoiul menajer sau se amestecă în fluxurile de deșeuri de metale mixte. Au existat doar estimări grosiere legate de cantități “mari” care ajung în fluxul informal sau la groapa de gunoi, dar este o practică des întâlnită, mai ales în țara noastră unde cantăți mari de DEEE sunt  incinerate, golite de piese înainte de a putea fi colectate în mod oficial sau pur și simplu sunt depozitate de consumatori în casele lor.

Factorii de decizie politică, sistemele de conformitate ale producătorilor și reciclatorii au nevoie de cifre fiabile pentru a gestiona eficient acest flux de deșeuri. Obiectivele de colectare și reciclare a DEEE bazate doar pe fluxurile de deșeuri electronice raportate neglijează potențialul uriaș de recuperare a materialelor valoroase, cum ar fi cobaltul, aurul și cuprul, din fluxurile neraportate.

Studiul finanțat de UE a produs date privind DEEE aruncate în Europa, calculând cifrele pentru toate DEEE-urile produse în 2018 în 30 de țări: toate statele membre actuale ale UE, precum și Norvegia, Elveția și Regatul Unit. Rezultatele  sugerează că un total de aproximativ 9,7 milioane de tone metrice (Mt) de DEEE, atât raportate, cât și neraportate, au fost aruncate de cele 30 de țări în 2018. Puțin peste jumătate (51%) – 5 Mt – au fost raportate de statele membre.

Dintre DEEE neraportate, studiul a estimat că 1,12 Mt (12%) au fost reciclate în condiții neconforme, ca parte a deșeurilor mixte de metal. Alte 0,64 Mt (7%) au fost recuperate pentru componente valoroase, 0,6 Mt (6%) au fost eliminate în deșeurile menajere și 0,29 Mt (3%) au fost exportate în mod legal. Restul de 2,09 Mt (21 %) este necunoscut.

Cantitățile de DEEE sunt în creștere în Europa și vor continua să crească și în viitorul apropiat. În 2019, în UE au fost generate 12 Mt de DEEE – ceea ce corespunde la 16,2 kg pe persoană, comparativ cu 11,6 Mt (15,6 kg/persoană) în 2014.

 În acest context, cercetătorii oferă recomandări de politici pentru îmbunătățirea gestionării DEEE. În primul rând, consumatorii ar putea fi educați către o „mentalitate durabilă”,  astfel încât să-și schimbe comportamentul de cumpărare și utilizare (reparare și pregătire pentru reutilizare înaintea predării spre reciclare în fluxul legal)  și să  se stimuleze adoptarea de către producători a principiilor și practicilor economiei circulare (de exemplu, proiectarea de produse care să fie mai ușor de reparat și reciclat).

Articolul integral pe pagina Comisiei Europene