UNITAR: THE GLOBAL E-WASTE MONITOR 2024

17.07.2024 | 0 comentarii

Conform UNITAR, Monitorul Global al Deșeurilor Electronice 2024 – Deșeurile electronice cresc de cinci ori mai repede decât reciclarea documentată a deșeurilor electronice: ONU

Informații punctuale UITAR:

  • În 2022 a fost produsă o cantitate record de 62 de milioane de tone (Mt) de deșeuri electronice, în creștere cu 82% față de 2010; pe cale să crească cu încă 32%, la 82 de milioane de tone, în 2030;
  • Resurse valoroase din punct de vedere strategic, în valoare de miliarde de dolari, risipite, aruncate la gunoi;
  • Doar 1% din cererea de materii prime critice este acoperită prin reciclarea deșeurilor electronice.

Context

Aproximativ o treime (20 de miliarde de kg) din deșeurile electronice la nivel mondial iau forma unor echipamente mici, cum ar fi jucării, cuptoare cu microunde, aspiratoare și țigări electronice, însă ratele de reciclare pentru această categorie de echipamente rămân foarte scăzute, de numai 12% la nivel mondial. Alte 5 miliarde de kg de deșeuri electronice sunt formate din echipamente IT și de telecomunicații de mici dimensiuni, care includ laptopuri, telefoane mobile, dispozitive GPS și routere; doar 22 % sunt documentate ca fiind colectate și reciclate în mod oficial. De obicei, ratele de colectare și reciclare sunt mai ridicate pentru categoriile de echipamente mai grele și mai voluminoase, cum ar fi echipamentele mari, echipamentele de schimb de temperatură și ecranele și monitoarele.

Deșeurile electronice reprezintă un flux special de deșeuri datorită naturii lor variate, care include o compoziție complexă de materiale și componente, o gamă largă de tipuri de produse și un flux de produse în evoluție rapidă, care cuprinde din ce în ce mai multe piese în miniatură, electronice încorporate în echipamente tradiționale, îmbrăcăminte și jucării etc., precum și din ce în ce mai multe produse interoperabile care au capacitatea de a se conecta la internet. În același timp, echipamentele electrice și electronice – orice are o priză sau o baterie – dețin un potențial enorm pentru transformarea societăților, prin fotovoltaice, energie solară și pompe de căldură, vehicule electrice, case inteligente, haine inteligente și orașe inteligente, logistică inteligentă, agricultură inteligentă, inteligență artificială și  “ the Internet of Things’’(IoT).

În general, nivelul de conștientizare cu privire la deșeurile electronice rămâne scăzut și există puține opțiuni adecvate de eliminare. În plus, diferența dintre conștientizare și acțiunile clare/ punerea în aplicare efectivă rămâne uriașă, așa cum au experimentat multe țări cu venituri ridicate. Deși există opțiuni limitate de eliminare a deșeurilor electronice și o amprentă ecologică a producției, există un impuls pentru promovarea utilizării prelungite a produselor EEE prin repararea și recondiționarea acestora. Cu toate acestea, persistă limite clare în ceea ce privește practicile de reciclare ecologice, din cauza ratelor scăzute de colectare și a infrastructurii limitate de reciclare din multe părți ale lumii. Pentru a soluționa această problemă, este esențial să se investească mai mult în dezvoltarea infrastructurii, să se promoveze mai mult repararea și reutilizarea, să se consolideze capacitățile și să se ia măsuri pentru a opri transporturile ilegale de deșeuri electronice.

Concluzii ale Raportului

Conform raportului ITU și UNITAR, cele 62 de milioane de tone de deșeuri electronice generate în 2022 ar umple 1,55 milioane de camioane de 40 de tone, aproximativ suficiente camioane pentru a forma o linie care să înconjoare ecuatorul.

Între timp, în 2022, mai puțin de un sfert (22,3%) din masa anuală de deșeuri electronice a fost documentată ca fiind colectată și reciclată în mod corespunzător, ceea ce va face ca resurse naturale recuperabile în valoare de 62 de miliarde de dolari să nu fie luate în considerare și să crească riscurile de poluare pentru comunitățile din întreaga lume.

La nivel mondial, generarea anuală de deșeuri electronice crește cu 2,6 milioane de tone pe an, urmând să ajungă la 82 de milioane de tone până în 2030, o creștere suplimentară de 33% față de cifra din 2022.

Deșeurile electronice, orice produs aruncat care are o priză sau o baterie, reprezintă un pericol pentru sănătate și mediu, conținând aditivi toxici sau substanțe periculoase precum mercurul, care poate afecta creierul uman și sistemul de coordonare.

Raportul prevede o scădere a ratei documentate de colectare și reciclare de la 22,3 % în 2022 la 20 % până în 2030, din cauza diferenței tot mai mari dintre eforturile de reciclare și creșterea uluitoare a producției de deșeuri electronice la nivel mondial.

Printre provocările care contribuie la adâncirea decalajului se numără progresul tehnologic, creșterea consumului, opțiunile limitate de reparare, ciclurile de viață mai scurte ale produselor, tehnologizarea crescândă a societății, deficiențele de proiectare și infrastructura inadecvată de gestionare a deșeurilor electronice.

Raportul subliniază că, dacă țările ar putea aduce ratele de colectare și reciclare a deșeurilor electronice la 60% până în 2030, beneficiile – inclusiv prin minimizarea riscurilor pentru sănătatea umană – ar depăși costurile cu peste 38 de miliarde de dolari americani.

Situația în Europa

Țările europene, în special cele din Uniunea Europeană, sunt considerate exemple de bune practice  în ceea ce privește modul în care legiferează și gestionează deșeurile electronice.

Directiva UE privind DEEE descrie două metode de calculare a ratei de colectare în statele membre ale UE. Metoda DEEE generate presupune împărțirea masei de deșeuri electronice colectate la masa de deșeuri electronice generate în același an. Pe baza acestei metode, rata de colectare a crescut de la 40 % în 2014 la 54 % în 2021. Creșterile sunt determinate în principal de ratele mai mari de colectare a deșeurilor electronice comparativ cu generarea de deșeuri electronice. Cealaltă metodă de calcul este metoda EEE POM (cantitatea EEE pusă pe piață/Put on the Market), prin care masa de deșeuri electronice colectate este împărțită la cantitatea medie de EEE POM în cei 3 ani precedenți.

 Rata de colectare prin metoda EEE POM a crescut de la 39 % la 50 % între 2013 și 2016. Din 2016 până în 2020, rata de colectare a scăzut la 44 %, ca urmare a introducerii pe piață a unor cantități și mai mari de EEE. Pentru metoda DEEE generate, obiectivul UE este de 85 %, iar pentru EEE POM, obiectivul a fost de 65 % începând cu 2019. Doar 3 dintre cele 27 de state membre ale UE (Croația, Bulgaria și Polonia) au atins obiectivul de colectare stabilit în Directiva DEEE, conform celui mai recent set de date disponibile. Aceasta înseamnă că, în prezent, 24 de state membre ale UE nu ating obiectivul; majoritatea dintre acestea se situează sub obiectivul de 50 % utilizând metoda EEE POM.

Raportul integral se poate accesa: https://ewastemonitor.info/the-global-e-waste-monitor-2024/